Ursitoare Mot

Ursitoare mot 1Zanele de poveste sau Sanzienele pot fi chemate si la petrecerea organizata cu ocazia implinirii primului an de viata.  Aceasta prima petrecere din viata unui copil este asociata cu taierea motului si ruperea turtei, un obicei extrem de popular in toate colturile tarii. Se obisnuieste ca pana la data implinirii primului an sa nu fie taiata nici o suvita din parul bebelusului. Nasa leaga o suvita de par cu o fundita, iar nasul taie cu foarfeca motul de sub fundita, asa incat acesta sa ramana legat. Motul este apoi lipit de un banut cu ceara unei lumanari si daruit parintilor.

Dupa taierea motului urmeaza ruperea turtei deasupra capului copilului. Turta este un colac mare si frumos facut de nasa care se rupe in patru (semnul crucii) si se imparte invitatilor.

Potrivit traditiei, urmeaza momentul alegerii obiectelor de pe tava. Se aseaza pe o tava diferite obiecte simbolice precum: oglinda, parfum, ruj, bani, chei, carte, cruciulita, creion, foarfeca, pensula etc. Micutul va alege trei dintre lucrurile de pe tava. Acestea semnifica diferite calitati si puncte forte pe care le va detine (frumusete, inteligenta, bunatate, bogatie) sau meseria si preocuparile pe care le va avea ( daca alege cartea va fi preocupat de studiu / va fi profesor, daca alege pensula va fi artist, daca alege cruciulita va fi credincios / preot, etc.)

Sanzienele sau Zanele ursitoare se vor ocupa de organizarea acestei traditii, vor prezenta printr-un text sensibil si frumos semnificatia fiecarui obiect in parte si vor colora cu prezenta lor eterica atmosfera… si fotografiile, desigur!

Ursitoare mot 2

 

Comentariile nu sunt permise.

Loading...