Petreceri 1 an

Petrecere 1 anPrima petrecere din viata unui copil este asociata cu taierea motului si ruperea turtei, un obicei extrem de popular in toate colturile tarii. Se obisnuieste ca pana la data implinirii primului an sa nu fie taiata nici o suvita din parul bebelusului. Nasa leaga o suvita de par cu o fundita, iar nasul taie cu foarfeca motul de sub fundita, asa incat acesta sa ramana legat. Motul este apoi lipit de un banut cu ceara unei lumanari si daruit parintilor.

Dupa taierea motului urmeaza ruperea turtei deasupra capului copilului. Turta este un colac mare si frumos facut de nasa care se rupe in patru (semnul crucii) si se imparte invitatilor.

Potrivit traditiei, urmeaza momentul alegerii obiectelor de pe tava. Se aseaza pe o tava diferite obiecte simbolice precum: oglinda, parfum, ruj, bani, chei, carte, cruciulita, creion, foarfeca, pensula etc. Micutul va alege trei dintre lucrurile de pe tava. Acestea semnifica diferite calitati si puncte forte pe care se spune ca le va detine (frumusete, inteligenta, bunatate, bogatie) sau meseria si preocuparile pe care le va avea ( daca alege cartea va fi preocupat de studiu / va fi profesor, daca alege pensula va fi artist, daca alege cruciulita va fi credincios / preot, etc.)

La petrecerea de 1 an pot fi chemate sanzienele sau zanele ursitoare, care se vor ocupa de organizarea acestei traditii, vor prezenta printr-un text sensibil si frumos semnificatia fiecarui obiect in parte si vor colora cu prezenta lor eterica atmosfera… si fotografiile, desigur!

Daca la petrecerea de taiere a motului mai sunt invitati si alti copii, recomandam unul sau doua personaje care sa se ocupe de distractia acestora. Personajele ar trebui sa fie costumate cat mai simplu, ca sa nu il sperie pe sarbatorit:

Comentariile nu sunt permise.

Loading...